Τρίτη  23  Ιουλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:20  Δύση Ηλίου - Sunset 20:41 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 20 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικά με το meteo.gr

Ο κόμβος METEO.GR ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2000. Αποτελεί την ελληνική και απλουστευμένη έκδοση της ήδη υπάρχουσας σελίδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (https://www.meteo.gr/meteomaps). Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του κόμβου meteo.gr έγινε με σκοπό την παροχή απλουστευμένων προγνώσεων καιρού για το ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει προγνώσεις για συνολικά περίπου 500 περιοχές και πόλεις της χώρας μας και 700 παραλίες, οι οποίες δίνονται σε μορφή πινάκων, ενώ πλήθος συμβόλων δίνουν στον χρήστη μια εύληπτη εικόνα του καιρού των επόμενων έξι ημερών.

Η υποστήριξη των μετεωρολογικών μοντέλων που τροφοδοτούν τη σελίδα με προγνωστικά στοιχεία γίνεται από τη Βάσω Κοτρώνη, ερευνήτρια του Εθνικού Aστεροσκοπείου Αθηνών και τον Κώστα Λαγουβάρδο, ερευνητή του Εθνικού Aστεροσκοπείου Αθηνών. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η συντήρηση του κόμβου αυτού γίνεται από τον Αλέξανδρο Μούστρη και τον Γιάννη Πέτρου web developers/designers της mediamax on screen communications .

Οι αρχικές συνθήκες (Global model) που χρησιμοποιούν τα μοντέλα μας παρέχονται απο την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Βάσει αυτών τα μοντέλα μας (BOLAM, WRF) σαρώνουν την ελληνική επικράτεια και δημιουργούν μετά από πολύωρες μαθηματικές επεξεργασίες από συστοιχία υπολογιστών του Ινστιτούτου μας τις τοπικές προγνώσεις. Αυτές κατόπιν τροφοδοτούν τον κόμβο μας και μέσα από την διαδικασία της οπτικοποίησης δημιουργούν τις σελίδες που βλέπετε σε αυτό τον κόμβο.

Στόχος του κόμβου μας εξ'αρχής ήταν η ευχρηστία και κατανόηση των προγνώσεων από το ευρύ κοινό χωρίς ωστόσο να προβούμε σε υπεραπλουστεύσεις του τύπου "ελάχιστη/μέγιστη θερμοκρασία ημέρας" που εκτιμούμε ότι δεν παρέχουν ουσιαστική πληροφόρηση στο κοινό.

 

 

Καθημερινά δημιουργούμε προγνώσεις των επόμενων 144 ωρών ομαδοποιημένες σε 3ωρα. Επίσης παρέχονται προγνώσεις έντασης και διεύθυνσης ανέμου με την μορφή διαδραστικών χαρτών, προγνώσεις ύψους κύματος για όλες τις ελληνικές θάλασσες, προγνώσεις μεταφοράς σκόνης όπως και προγνώσεις υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το δίκτυο αυτόματων σταθμών του meteo.gr που αποτελείται από περίπου 430 σταθμούς τύπου Davis, οι οποίοι μετρούν όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, δηλαδή πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, διεύθυνση και ένταση του ανέμου μεταδίδουν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις απ΄όλη σχεδόν την Ελλάδα. Ορισμένοι σταθμοί καταγράφουν επίσης και την ηλιακή και υπεριώδη ακτινοβολία. Ολες οι καταγραφές (ανά 10 λεπτά) συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο και αφού περάσουν από ποιοτικό έλεγχο, αρχειοθετούνται για μελλοντική χρήση.

To meteo.gr χρησιμοποιεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στον χώρο της μετεωρολογίας και διαρκώς αναζητά μέσω του επιστημονικού προσωπικού του την βελτίωση των παρεχόμενων δεδομένων. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι στην αιχμή του δόρατος της πληροφορικής επιστήμης.

 climatebook.gr

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 15°C
ΛΑΓΚΑΔΙΑ 16°C
ΦΟΛΟΗ ΗΛΕΙΑΣ 18°C
ΑΝΩΓΕΙΑ 18°C
Αγ. ΒΑΡΒΑΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ... 18°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31°C
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 31°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 31°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 30°C
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 30°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Δευτέρα, 22/07 20:29