Σάββατο  25  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:07  Δύση Ηλίου - Sunset 20:37 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 29 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΧΑΡΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ


Η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), το Κέντρο Ανθεκτικότητας του Ιδρύματος Adrienne Arsht Rockefeller (Arsht-Rock), η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεργάζονται σε ένα καινοτόμο πιλοτικό σύστημα υποστήριξης της ετοιμότητας και αντιμετώπισης των καύσωνα στην Ελλάδα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα ενσωματώνει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τις υψηλές θερμοκρασίες και αναπτύχθηκε από κοινού από το METEO/ΕΑΑ και το Arsht-Rock, σε συνεργασία με το Ταμείο Αντιμετώπισης Καταστροφών της IFRC, και επιτρέπει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να προετοιμάσει δράσεις πριν και κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλών θερμοκρασιών.
Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία για περίοδο δύο δεκαετιών.

Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης, όπως διακρίνεται στον παρακάτω πίνακα και σχήμα.

 

Κατηγορία Χαρακτηρισμός θερμοκρασιών Επικινδυνότητα και συστάσεις
3 Ακραίες θερμοκρασίες. Σημαντικός κίνυδνος για την υγεία. Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις.
2 Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Κίνδυνος για την υγεία. Λάβετε προφυλάξεις. Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα.
1 Πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ακολουθείστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη. Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα.
0 Υψηλές θερμοκρασίες. Κίνδυνοι για την υγεία ευάλωτων ατόμων.

 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Σάββατο, 25/05 08:27