Πέμπτη  18  Ιουλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:17  Δύση Ηλίου - Sunset 20:45 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 27 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα από το 2000

weather disasters in Greece (since 2000)

Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2000 και μετά, με βασικό κριτήριο τις επιπτώσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο. Η σχετική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ανανεώνεται συστηματικά, λειτουργώντας ως εργαλείο παρακολούθησης και ανάλυσης της εξέλιξης διαφόρων δεικτών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις από καιρικά φαινόμενα, όπως η συχνότητα και η ένταση αυτών. Η καταγραφή πραγματοποιείται σε επίπεδο νομού και περιλαμβάνει φαινόμενα καταιγίδας, βροχής, χαλαζιού, ανεμοθύελλας, ανεμοστρόβιλου, χιονιού/παγετού, κεραυνών και καύσωνα.

Στο ευρετήριο που ακολουθεί, τα καιρικά επεισόδια έχουν ομαδοποιηθεί βάσει διαφόρων κριτηρίων: μπορείτε να επιλέξετε το έτος που συνέβησαν, την έντασή τους, το εύρος των επιπτώσεων τους και το νομό που επηρέασαν.

Απο το 2000 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 595 έντονα καιρικά επεισόδια.

  • Δείτε τα εδώ στον δυναμικό χάρτη.
  • Στατιστικά στοιχεία για όλα τα επεισόδια που εχουν καταγραφεί για την περίοδο 2000-2020 δίνονται εδώ.
  • Χάρτης συχνότητας επεισοδίων ανά νομό, για την περίοδο 2000-2020 δίνεται εδώ
  • Χάρτης συχνότητας επεισοδίων ανά νομό και ανά έτος για την περίοδο 2000 - 2020 δίνεται εδώ

Αναζήτηση καιρικών επεισοδίων

Έτος:
Ένταση φαινομένων:
Εππτώσεις καιρικών φαινομένων:
Περιοχή που επηρεάστηκε:
Το αναρτημένο υλικό (χάρτες, έκθεση) παρουσίασης της βάσης δεδομένων των επιπτώσεων από έντονα καιρικά επεισόδια ανανεώθηκε στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο: «CLIMPACT: Εθνικό δίκτυο Έρευνας για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της», στο Υποέργο 3 του έργου «Υποδομές εθνικών ερευνητικών δικτύων στους τομείς της ιατρικής ακρίβειας, των κβαντικών τεχνολογιών και της κλιματικής αλλαγής».
Ευχαριστούμε την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την παροχή μετεωρολογικών δεδομένων, την εφημερίδα 'Έθνος' για την άδεια πρόσβασης στο έντυπο αρχείο της, καθώς και το σύνολο των ηλεκτρονικών πηγών που αναφέρονται μέσα στη βάση δεδομένων. Τέλος, ευχαριστούμε τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους για την προσφορά σημαντικών πληροφοριών και ιδιαίτερα τον Χρήστο Πετρόπουλο για την πρόσβαση στο προσωπικό του αρχείο καταγραφής έντονων καιρικών επεισοδίων.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 25°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 27°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 28°C
ΑΜΑΡΙ 28°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 29°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 41°C
ΑΓΡΙΝΙΟ 41°C
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ 41°C
ΜΕΣΣΗΝΗ 41°C
ΑΒΔΗΡΑ 41°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Πέμπτη, 18/07 08:29