Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ-Πεντέλη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023, 08:00
Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Φεβρουάριο καταγράφηκαν ακραία χαμηλές τιμές θερμοκρασίας στο πρώτο μισό του μήνα, και ακραία υψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Νότια Ελλάδα χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Στη νότια νησιωτική χώρα εξαίρεση αποτέλεσαν οι 3 τελευταίες ημέρες του μήνα, όταν η θερμοκρασία κυμάνθηκε έως και 10 °C πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 14ετίας.
Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Φεβρουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.
Στο Μακροχώρι Βέροιας, 20 από τις 28 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, και στο Κιλκίς 17 ημέρες καταγράφηκαν θετικές αποκλίσεις. Στην Αθήνα η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -1,6°C με 15 από τις 28 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, και στη Θεσσαλονίκη η μέση μέγιστη θερμοκρασία κυμάνθηκε ακριβώς στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, επίσης με 15 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.
Οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν κατά την Κακοκαιρία "Βαρβάρα", και στα νότια καταγράφηκαν οι περισσότερες ημέρες με αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στη Λίνδο, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα επί 20 ημέρες, και στην Πάρο 17 ημέρες. Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.
Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ανά περιφέρεια και ανά μήνα από τη σελίδα μας πατώντας εδώ.
Δυρράχιο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 27°C |
Τίρανα | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ | 26°C |
Αγ. Σαράντα | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 23°C |
Ελμπασάν | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ | 27°C |
Σκόδρα | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 27°C |
ΜΕΘΩΝΗ | 10:05 | 9 μg/m3 |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 7.5 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 8.2 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 7.3 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 5.8 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 7.6 |
Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 11°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 21°C |
Αμστερνταμ | ΚΑΘΑΡΟΣ | 15°C |
Βαρκελώνη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 20°C |
Βαρσοβία | ΚΑΘΑΡΟΣ | 14°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 16°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 14°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 19°C |
Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
Cape Town | South Africa | 9°C |
Chicago | United States | 14°C |
Honolulu | United States | 24°C |
Las Vegas | United States | 27°C |
London | United Kingdom | 13°C |
Melbourne | Australia | 11°C |
Moscow | Russia | 10°C |
Nassau | Bahamas | 26°C |
Ottawa | Canada | 13°C |
Porto Alegre | Brazil | 17°C |
2008: 38 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα. |