Σύνταξη άρθρου: Γ. Κύρος, Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024, 13:00
Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Νοέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε λίγο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019).
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας το Νοέμβριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Νοεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη ο φετινός Νοέμβριος καταγράφηκε ως ο 2ος ψυχρότερος από το 2010.
Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -0,6 °C, με 15 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στην Θεσσαλονίκη, 19 ημέρες του μήνα ήταν κάτω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε κατά 0,9 ºC κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Σημαντικό να σημειωθεί πως για την Κρήτη ο Νοέμβριος του 2024 είναι ο πρώτος μήνας που καταγράφηκε με θερμοκρασίες κάτω από την μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, μετά από 16 συνεχόμενους μήνες με θετικές αποκλίσεις (από τον Ιούλιο 2023).
Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.
Μπορείτε να βλέπετε τις αποκλίσεις των τιμών της μέγιστης θερμοκρασίας ανά περιφέρεια και ανά μήνα από τη σελίδα μας πατώντας εδώ.
Σμύρνη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 15°C |
Μοναστηρι-Μπίτολα | ΚΑΘΑΡΟΣ | 7°C |
Γευγελή | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
Πέτριτς | ΚΑΘΑΡΟΣ | 11°C |
Σαντάνσκι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 11°C |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΔΟΤΣΙΚΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ | 11:50 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
ΚΟΜΝΗΝΑ ΚΟΖΑΝΗΣ | 11:40 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 1.8 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 2.1 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 1.9 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 1.9 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 1.6 |
Όσλο | ΟΜΙΧΛΗ | 1°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΒΡΟΧΗ | 11°C |
Αμστερνταμ | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 0°C |
Βαρκελώνη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 8°C |
Βαρσοβία | ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ | 1°C |
Βελιγράδι | ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ | -1°C |
Βιέννη | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | -4°C |
Βουδαπέστη | ΨΙΧΑΛΕΣ | -3°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 2°C |
Βρυξέλλες | ΟΜΙΧΛΗ | -1°C |
Abidjan | Cote d'Ivoire | 29°C |
Chicago | United States | -12°C |
Delhi | India | 24°C |
Dubai | United Arab Emirates | 22°C |
Hobart | Australia | 20°C |
New York | United States | 4°C |
Ottawa | Canada | -11°C |
Pago Pago | American Samoa | 27°C |
Porto Alegre | Brazil | 24°C |
Vladivostok | Russia | -2°C |
2003: Πλημμύρες στη Χίο και Σάμο. Πνιγμός μιας γυναίκας από υπερχείλιση χειμάρρου στη Κω. |