Ο θαλάσσιος πάγος στην Αρκτική φαίνεται να έχει αγγίξει την ετήσια ελάχιστη έκτασή του στις 16 Σεπτεμβρίου, αφού μειώθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου του 2021. Η έκταση του καλοκαιριού είναι η 12η-χαμηλότερη στο αρχείο των δορυφορικό αρχείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA και του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ.
Φέτος, η ελάχιστη έκταση του πάγου της Αρκτικής θάλασσας έπεσε στα 4,72 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η έκταση του θαλάσσιου πάγου ορίζεται ως η συνολική έκταση στην οποία η συγκέντρωση πάγου είναι τουλάχιστον 15%.
Το μέσο ελάχιστο του Σεπτεμβρίου της έκτασης του θαλάσσιου πάγου δείχνει σημαντικές πτώσεις από το 1978, όταν ξεκίνησαν οι συστηματικές δορυφορικές μετρήσεις. Τα τελευταία 15 χρόνια (2007 έως 2021) έχουν τα χαμηλότερα 15 ελάχιστα της έκτασης του αρκτικού θαλάσσιου πάγου στο 43χρονο αρχείο δορυφορικών καταγραφών.
Στα παραπάνω στιγμιότυπα, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής και η εποχική κάλυψη της Γης αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, από την ετήσια μέγιστη έκταση πάγου στις 21 Μαρτίου 2021, έως το ελάχιστο στις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Πάνω από το νερό, ο πάγος της Αρκτικής αλλάζει από μέρα σε μέρα δείχνοντας ελάχιστη 3ήμερη συγκέντρωση θαλάσσιου πάγου στην περιοχή όπου η συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη από 15%. Το κίτρινο όριο δείχνει την ελάχιστη έκταση κατά μέσο όρο, κατά την περίοδο των 30 ετών από το 1981 έως το 2010.
Πηγή: NASA/ NASA's Scientific Visualization Studio
Περισσότερα: https://www.nasa.gov/feature/esnt/2021/nasa-finds-2021-arctic-summer-sea-ice-12th-lowest-on-record
https://svs.gsfc.nasa.gov/4941
Μπεράτ | ΚΑΘΑΡΟΣ | 28°C |
Μοναστηρι-Μπίτολα | ΚΑΘΑΡΟΣ | 23°C |
Αϊδίνιο | ΒΡΟΧΗ | 25°C |
Λίμνη Οχρίδα | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ | 21°C |
Κεσάν | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ | 23°C |
ΜΕΘΩΝΗ | 08:45 | 4 μg/m3 |
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
ΙΣΤΙΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ | 08:50 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 7.5 |
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 8.2 |
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 7.3 |
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 5.8 |
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 7.6 |
Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 10°C |
Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Αμστερνταμ | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
Βαρκελώνη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Βαρσοβία | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
Βελιγράδι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 15°C |
Βιέννη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 13°C |
Βουδαπέστη | ΚΑΘΑΡΟΣ | 15°C |
Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 18°C |
Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 12°C |
Abidjan | Cote d'Ivoire | 27°C |
Honolulu | United States | 25°C |
Ilulissat | Greenland | -4°C |
Mahe | Seychelles | 28°C |
Mexico City | Mexico | 19°C |
Pago Pago | American Samoa | 28°C |
Sydney | Australia | 16°C |
Tamanrasset | Algeria | 23°C |
Tokyo | Japan | 24°C |
Vladivostok | Russia | 24°C |
2008: 38 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα. |