Τετάρτη  29  Νοεμβρίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 07:19  Δύση Ηλίου - Sunset 17:06 - Διάρκεια ημέρας: 9 ώρες, 46 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Landsat: Νέα μελέτη δείχνει ψυκτική επίδραση στη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης γύρω από μεγάλης κλίμακας ηλιακά πάρκα

Επιστήμονες χρησιμοποιώντας δορυφορικές τεχνολογίες, ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι μεγάλης κλίμακας ηλιακά πάρκα έχουν ψυκτική επίδραση στο έδαφος που τα περιβάλλει.

Καθώς περισσότερες χώρες δεσμεύονται να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα, θα υπάρχει μεγαλύτερη εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν τα μεγάλης κλίμακας ηλιακά έργα στο τοπικό περιβάλλον. Επομένως, είναι πραγματικά σημαντικό να κατανοήσουμε τις κλιματικές επιπτώσεις, καθώς αυτό επηρεάζει τις οικολογικές αντιδράσεις.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ, το Πανεπιστήμιο Λουντόνγκ στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντέιβις στις ΗΠΑ σε νέα μελέτη, χρησιμοποίησαν δεδομένα για τη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης που προέρχονται από δορυφορικές εικόνες της αποστολής Landsat, μια προσέγγιση που δεν είχε εφαρμοστεί προηγουμένως για ηλιακά πάρκα που τους βοήθησαν να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της Γης γύρω από τα ηλιακά πάρκα, πριν και μετά την κατασκευή τους.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε δύο πάρκα σε άνυδρες τοποθεσίες: Το ηλιακό πάρκο 300 MW Stateline στην Καλιφόρνια και το 850 ΜW ηλιακό πάρκο Longyangxia Dam στην Κίνα (το οποίο φαίνεται στην παραπάνω εικόνα) Διαπίστωσαν ότι τα πάρκα παρήγαγαν «ψυχρές νησίδες» που εκτείνονταν περίπου 700 μέτρα από τα όρια του ηλιακού πάρκου. Η θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης μειώθηκε έως και 2,3 ℃ στα 100 μέτρα μακριά από το ηλιακό πάρκο, ενώ η ψυκτική επίδραση μειώνοταν εκθετικά μέχρι τα 700 μέτρα.

Η νέα αυτή ανακάλυψη είναι σημαντική καθώς δείχνει ότι ένα ηλιακό πάρκο θα μπορούσε να επηρεάσει οικολογικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικότητας, της αποσύνθεσης και τελικά του ισοζυγίου άνθρακα, στο περιβάλλον τοπίο. Η κλίμακα του αποτελέσματος θα εξαρτηθεί από την τοποθεσία και θα μπορούσε να είναι θετική, αρνητική ή ασήμαντη.

Για παράδειγμα, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιφάνειας στο Θιβετιανό Οροπέδιο θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν την ποσότητα μεθανίου που χάνεται στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, στην Έρημο Mojave, χαμηλότερες θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερους σπόρους να βλαστήσουν, πράγμα που μπορεί να σημαίνει λιγότερα φυτά που επιβιώνουν στην ενήλικη ζωή, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν επομένως την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο σημείο όπου κατασκευάζονται τα ηλιακά πάρκα σε όλο τον κόσμο, καθώς και στον σχεδιασμό τους, για να ελαχιστοποιηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις και να ενισχυθούν τα θετικά αποτελέσματα.

Παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των ακριβών μηχανισμών που προκαλούν το φαινόμενο των “ψυχρών νησίδων” και πώς μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη θέση και τον σχεδιασμό του ηλιακού πάρκου, οι ερευνητές υποθέτουν ότι οφείλεται στις ηλιακές συστοιχίες που προσφέρουν σκίαση και μόνωση στην επιφάνεια της γης, καθώς και στη μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Πηγή: USGS Landsat, eureka alert, Πανεπιστήμιο Lancaster
Περισσότερα: https://www.eurekalert.org/news-releases/930606 

Το άρθρο ‘Ground-mounted photovoltaic solar parks promote land surface cool islands in arid ecosystems’ από το επιστημονικό περιοδικό Renewable and Sustainable Energy Transition
https://doi.org/10.1016/j.rset.2021.10000 
 Επιστημονικό Αρχείο
Κουσάντασι ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 15°C
Αϊδίνιο ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 15°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
X/K Bansko ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ -2°C
Στρούμιτσα ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 6°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 5°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 6°C
ΣΟΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 7°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΑ-ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ-Κ... 20°C
ΣΙΚΙΝΟΣ 20°C
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ 20°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 19°C
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 19°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΑΣΗ ΓΩΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ 16:30  ΒΡΟΧΗ
ΔΑΜΑΡΙΩΝΑΣ ΝΑΞΟΥ 16:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΟΡΩΝΟΣ ΝΑΞΟΥ 16:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ ΝΑΞΟΥ 16:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 16:20  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΑΤΡΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 16:40  ΒΡΟΧΗ
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 16:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 16:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΜΥΣΤΡΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 16:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 16:30  ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 0
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 0
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 0
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΧΙΟΝΙ -2°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 3°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 15°C
Βαρσοβία ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ -2°C
Βελιγράδι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 4°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 2°C
Βουδαπέστη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 2°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 7°C
Βρυξέλλες ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 4°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Abidjan Cote d'Ivoire 31°C
Budapest Hungary 2°C
Hobart Australia 11°C
Honolulu United States 24°C
Ilulissat Greenland 1°C
Khartoum Sudan 34°C
Lima Peru 22°C
Sydney Australia 18°C
Ushuaia Argentina 8°C
Vladivostok Russia -14°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
Δεν υπάρχουν δεδομένα για αυτή την ημερομηνία
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Τετάρτη, 29/11 07:59