Κυριακή  11  Ιουνίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:01  Δύση Ηλίου - Sunset 20:47 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 45 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

NASA: Πυκνά νέφη σκόνης καλύπτουν την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν στις αρχές Νοεμβρίου 2021

Επεισόδια μεταφοράς σκόνης συμβαίνουν αρκετά συχνά στα ξηρά, ανεμοδαρμένα τοπία της Κεντρικής Ασίας. Ωστόσο, είναι ασυνήθιστο η σκόνη να σκοτεινιάζει τον ουρανό μιας μεγάλης πόλης, όπως έγινε πρόσφατα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

Το τεράστιο νέφος σκόνης προκλήθηκε από ένα αντικυκλωνικό σύστημα, το οποίο έφερε ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως και 70-90 χιλιόμετρα την ώρα, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν. Κατά διαστήματα, το στρώμα της σκόνης γίνονταν τόσο πυκνό που η ορατότητα μειώθηκε στα 200 μέτρα. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Ουζμπεκιστάν (Uzhydromet), τα επίπεδα των χονδρών αιωρούμενων σωματιδίων (PM10) αυξήθηκαν στα 18.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Κατά διαστήματα η συγκέντρωση σκόνης στον αέρα ήταν 30 φορές μεγαλύτερη από τα αποδεκτά όρια για το Ουζμπεκιστάν. Τα τελευταία 150 χρόνια παρακολούθησης, τέτοιες ακραίες συνθήκες σκόνης στην ατμόσφαιρα δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Τασκένδη, σύμφωνα με την Uzhydromet.

Το όργανο MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) του δορυφόρου Terra της NASA κατέγραψε πυκνά νέφη σκόνης που πλησίαζαν την Τασκένδη στις 4 Νοεμβρίου 2021. Κάποια νέφη φαινόταν να προέρχονται από ξεραμένες γεωργικές εκτάσεις, βοσκοτόπια και λιβάδια στα βορειοανατολικά την περιοχή Τουρκιστάν του Καζακστάν. Την επόμενη μέρα (5 Νοεμβρίου), τα νέφη σκόνης είχαν απλωθεί και μια πυκνή ομίχλη κάλυπτε μεγάλο μέρος της περιοχής και αρκετών ορεινών κοιλάδων στα ανατολικά. Ένα στρώμα ασυνήθιστα ψυχρού αέρα κοντά στην επιφάνεια καλύφθηκε από ένα στρώμα θερμότερου αέρα - μια αναστροφή θερμοκρασίας - με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της σκόνης κοντά στην επιφάνεια και την χαμηλή ποιότητα του αέρα.

«Εάν οι μετρήσεις είναι σωστές, αυτά είναι πραγματικά ακραία και εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα σωματιδίων για μια αστική περιοχή», δήλωσε ο Thomas Gill, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Το μέσο όριο 24 ωρών της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (US Environmental Protection Agency) είναι, για παράδειγμα, 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα PM10. Οι υψηλότερες ωριαίες συγκεντρώσεις που έχω δει ποτέ να έχουν καταγραφεί στο Ελ Πάσο του Τέξας - αναμφισβήτητα η πόλη που πλήττεται περισσότερο από επεισόδια μεταφοράς σκόνης στις ΗΠΑ - είναι περίπου 5000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα PM10. Αυτά τα επίπεδα στο Ουζμπεκιστάν είναι περίπου τέσσερις φορές χειρότερα από ό,τι έχω δει ποτέ στο Ελ Πάσο. Αυτές μπορεί να είναι από τις μεγαλύτερες τιμές PM10 που έχουν μετρηθεί ποτέ για τον ατμοσφαιρικό αέρα σε μια αστική περιοχή».

Αρκετοί μήνες ξηρασίας προδιέθεσαν την περιοχή για ακραία επεισόδια μεταφοράς σκόνης. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν θερμοκρασίες ρεκόρ και νεκρά ζώα εξαιτίας θερμικής καταπόνησης από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ η αποστολή GRACE-FO της NASA παρατήρησε ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες υγρασίας εδάφους στο Νότιο Καζακστάν μόλις στις αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή: NASA Earth Observatory 
Περισσότερα: https://earthobservatory.nasa.gov/images/149067/dust-blankets-tashkent 
 Επιστημονικό Αρχείο
Cesme ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 25°C
Αγ. Σαράντα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 23°C
Αργυρόκαστρο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 23°C
Κεσάν ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 24°C
Σμύρνη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 24°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 03:25 7 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 10°C
ΑΝΩΓΕΙΑ 11°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 11°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 12°C
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 12°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ 24°C
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 23°C
ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 23°C
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 23°C
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 0.9
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 2.2
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2.4
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 2.5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 0.8
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 20°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βαρκελώνη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 21°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Βιέννη ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 20°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Budapest Hungary 17°C
Hobart Australia 15°C
Las Vegas United States 32°C
Mahe Seychelles 27°C
Melbourne Australia 13°C
Moscow Russia 7°C
New York United States 19°C
Ottawa Canada 21°C
Pago Pago American Samoa 31°C
Rovaniemi Finland 7°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2001: 38 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Σάββατο, 10/06 20:28