Κυριακή  28  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:06  Δύση Ηλίου - Sunset 20:38 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 32 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Copernicus: Παγκόσμια παρακολούθηση της έντασης των πυρκαγιών για το 2020

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας, του προγράμματος τηλεπισκόπησης Copernicus (CAMS), χρησιμοποιεί παρατηρήσεις, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τη θέση και την ένταση των ενεργών πυρκαγιών, για την εκτίμηση των εκπομπών των αερίων ρύπων μέσω του συστήματος GFAS (Global Fire Assimilation System). Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση των ενεργών πυρκαγιών και τις εκτιμώμενες εκπομπές τους για χρήση στις προβλέψεις της υπηρεσίας CAMS για μεταφορά καπνού στην ατμόσφαιρα. Οι προβλέψεις ποιότητας αέρα, βοηθούν τους ανθρώπους να περιορίσουν την έκθεσή τους στη ρύπανση και συμβάλλουν στη διαχείριση των επιπτώσεων των πυρκαγιών από τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 δείχνουν μια περίπλοκη εικόνα για τη δραστηριότητα πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την CAMS, σε περιοχές όπως ο Αρκτικός Κύκλος και οι Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες εκδηλώθηκαν πυρκαγιές άνευ προηγουμένου σε ένταση και εκπομπές, ωστόσο το 2020 ήταν ένα από τα χρόνια με λιγότερες ενεργές πυρκαγιές σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των εκπομπών, μετά από μια συνεχιζόμενη τάση των τελευταίων 17 ετών.

Ενώ οι πυρκαγιές στη Νότια τροπική Αφρική ήταν πολύ λιγότερες φέτος, υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές όπως η Σιβηρία, το Κολοράντο, η Καλιφόρνια και η περιοχή Pantanal της Νότιας Βραζιλίας. Το 2020, περίπου 1690 μεγατόνοι άνθρακα απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μεταξύ 1 Ιανουαρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου του 2020. Αντίστοιχα το 2019 είχαν υπολογιστεί εκπομπές 1870 μεγατόνων άνθρακα, συνεχίζοντας την τάση χαμηλότερων εκπομπών.

Η ισχύς της ακτινοβολίας της πυρκαγιάς FRP (Fire Radiative Power) είναι ένα μέτρο της παραγωγής θερμότητας από μια πυρκαγιά και σχετίζεται με το πόσο γρήγορα καταναλώνεται η καύσιμη ύλη. Οι παρατηρήσεις προέρχονται από δορυφορικούς αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν το θερμικό αποτύπωμα των πυρκαγιών. Στα παρακάτω στιγμιότυπα του βίντεο αποτυπωνονται η ημερήσιες τιμές FRP, σε Watt ανά τετραγωνικό μέτρο, για το 2020. Υψηλότερες τιμές FRP αντιστοιχούν σε υψηλότερες τιμές εκπομπών από τις πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές λαμβάνουν όλο και περισσότερη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό σε όλο τον κόσμο, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει την πιθανότητα ακραίων καιρικών συνθηκών. Ενώ οι θερμές και ξηρές συνθήκες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αυτή μπορεί να να εκδηλωθεί από φυσικά αίτια (κεραυνούς) ή λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι πυρκαγιές αποτελούν επίσης μια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που περιλαμβάνει αέριες ενώσεις άνθρακα, πτητικές οργανικές ενώσεων και μικροσωματίδια, που επηρεάζουν την παγκόσμια ατμοσφαιρική σύνθεση και χημεία.

Πηγή: Yπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus- CAMS (Copernicus Atmospheric Monitoring Service)

Περισσότερα: https://atmosphere.copernicus.eu/global-fire-monitoring
 Επιστημονικό Αρχείο
Λίμνη Οχρίδα ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 21°C
Πέτριτς ΒΡΟΧΗ 25°C
Δυρράχιο ΚΑΘΑΡΟΣ 27°C
Αϊβαλί ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 26°C
Ελμπασάν ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ 27°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 09:45 10 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΑΝΩΓΕΙΑ 12°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 13°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 15°C
ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ 15°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 16°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΠΡΕΒΕΖΑ 27°C
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 27°C
ΓΥΘΕΙΟ 27°C
ΜΟΙΡΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 27°C
ΜΕΣΣΗΝΗ 27°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 7.5
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 8.2
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 7.3
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 5.8
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 7.6
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 11°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 21°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 20°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 18°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 19°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 13°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Dubai United Arab Emirates 36°C
Khartoum Sudan 34°C
London United Kingdom 13°C
Melbourne Australia 11°C
Miami United States 26°C
Moscow Russia 10°C
Pago Pago American Samoa 28°C
Reykjavik Iceland 7°C
Rovaniemi Finland 6°C
Vladivostok Russia 24°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2008: 38 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 28/05 08:38