Κυριακή  28  Μαΐου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:06  Δύση Ηλίου - Sunset 20:38 - Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες, 32 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

NASA: Παγετώνες χωρίς χιόνι τον χειμώνα στο Όρος Έβερεστ

Κάθε Ιανουάριο, τα Ιμαλάια καλύπτονται με φρέσκο ​​χιόνι. Ωστόσο, το ασυνήθιστο λιώσιμο χιονιού τον χειμώνα 2020-2021, έχει αφήσει αρκετούς παγετώνες και βουνά χωρίς νέα επίστρωση χιονιού.

Οι παρακάτω εικόνες ψευδοχρωμάτων δείχνουν τους παγετώνες Nanpa La και Nup La, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του όρους Έβερεστ, τον χειμώνα στις 17 Ιανουαρίου 2021 (πρώτη εικόνα) και το φθινόπωρο στις 13 Οκτωβρίου 2020 (δεύτερη εικόνα). Οι εικόνες έχουν ληφθεί από το όργανο OLI (Operational Land Imager) του δορυφόρου Landsat 8 χρησιμοποιώντας τις μπάντες 7-5-4. Σε αυτές τις εικόνες, οι συχνότητες στο φάσμα υπερύθρων βραχέων κυμάτων (SWIR) συνδυάζονται με συχνότητες στο ορατό φάσμα, για να διαφοροποιηθούν καλύτερα οι περιοχές που είναι χιόνι (φωτεινότερο μπλε), πάγος (σκούρο μπλε) και λιωμένο νερό (σκουρότερο μπλε). Οι βράχοι έχουν καφέ χρώμα, ενω η βλάστηση πράσινο. Οι μαύρες περιοχές είναι σκιές.

Από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, η μέση γραμμή χιονιού - το όριο μεταξύ των χιονισμένων επιφανειών και του εδάφους - σε αυτούς τους παγετώνες αυξήθηκε περίπου 100 μέτρα, υποδηλώνοντας σημαντική τήξη.

«Μια σημαντική περιοχή των παγετώνων τώρα πιθανότατα υφίσταται λιώσιμο όλο το χρόνο», δήλωσε ο Mauri Pelto, ειδικός στους παγετώνες στο Nichols College. «Τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της τήξης σταματούσε κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η γραμμή χιονιού ήταν σταθερή, αλλά αυτό έχει παύσει να ισχύει».

Η εποχή τήξης στην περιοχή γύρω από το Όρος Έβερεστ συνήθως καλύπτει τη διάρκεια του καλοκαιριού (Απρίλιος έως Σεπτέμβριος). Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν παρατείνει την περίοδο τήξης κατά τέσσερις μήνες. Από τις 22 Ιανουαρίου 2021, οι μετεωρολογικοί σταθμοί στο Έβερεστ ανέφεραν μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τις θερμοκρασίες σχηματισμού πάγου για οκτώ ημέρες τον ίδιο μήνα. Στις 13 Ιανουαρίου, οι θερμοκρασίες κορυφώθηκαν στους +7°C .
«Βλέπουμε ουσιαστικά συνθήκες παρόμοιες με άνοιξη και καλοκαίρι στα μέσα του χειμώνα», δήλωσε ο Tom Matthews, επιστήμονας του κλίματος, στο Πανεπιστήμιο Loughborough (Ηνωμένο Βασίλειο) που βοηθά στη διαχείριση των μετεωρολογικών σταθμών στο Όρος Έβερεστ που τοποθετήθηκαν στα πλαίσια της αποστολής “Rolex National Geographic Expedition”. Αυτά τα γεγονότα, σύμφωνα με τον Matthews, σχετίζονται με ρεύματα θερμού αέρα που μεταφέρονται από τους δυτικούς ανέμους που επικρατούν.

Ο Matthews και οι συνάδελφοί του, παρατήρησαν επίσης μικρότερα ύψη χιονιού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μουσώνων των τελευταίων ετών. Γενικά, στον θερινό μουσώνα αποδίδεται περίπου το 75% της ετήσιας συσσώρευσης χιονιού της περιοχής. Η ομάδα, ωστόσο, σημείωσε αύξηση των βροχοπτώσεων και της τήξης κατά τη διάρκεια των θερινών μουσώνων το 2019 και το 2020, η οποία μείωσε την ποσότητα του χιονιού κοντά στο Έβερεστ. Λόγω των λιγότερο από το κανονικό εποχιακών χιονοπτώσεων, οι υψηλές θερμοκρασίες λιώνουν το χιόνι που συσσωρεύεται πριν από την εποχή των μουσώνων.

Πηγή: NASA Earth Observatory
Περισσότερα: https://earthobservatory.nasa.gov/images/147840/snow-free-glaciers-in-winter 
H αποστολή "Rolex National Geographic Expedition- Perpetual Planet
https://www.nationalgeographic.com/environment/perpetual-planet/ 
 Επιστημονικό Αρχείο
Κουσάντασι ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ 20°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 22°C
Πρίλεπ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 17°C
Δυρράχιο ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 21°C
Σαντάνσκι ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΜΕΘΩΝΗ 08:25 13 μg/m3
Πατήστε πάνω στα ονόματα των σταθμών για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 12°C
ΑΝΩΓΕΙΑ 12°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 12°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 13°C
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 14°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΓΥΘΕΙΟ 24°C
ΜΟΙΡΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 24°C
ΣΚΑΛΑ 24°C
ΝΑΥΠΛΙΟ 23°C
ΠΑΡΓΑ 23°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΠΟΤΑΜΟΙ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 08:40  ΨΙΧΑΛΕΣ
ΛΙΝΔΟΣ 08:40  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΙΣΤΙΑΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ 08:30  ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 1.9
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 2.2
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.7
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 2
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Αιάκειο/Κορσική ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 16°C
Αμστερνταμ ΚΑΘΑΡΟΣ 12°C
Βαρκελώνη ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 11°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 15°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 13°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 14°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 17°C
Βρυξέλλες ΚΑΘΑΡΟΣ 12°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Belem Brazil 25°C
Boston United States 17°C
Honolulu United States 26°C
Lima Peru 22°C
Mahe Seychelles 28°C
N'djamena Chad 29°C
Ottawa Canada 15°C
Sydney Australia 17°C
Tamanrasset Algeria 22°C
Vladivostok Russia 26°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2008: 38 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στη Λάρισα.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Κυριακή, 28/05 08:38