Παρασκευή  26  Απριλίου    Ανατολή Ηλίου - Sunrise 06:34  Δύση Ηλίου - Sunset 20:11 - Διάρκεια ημέρας: 13 ώρες, 37 λεπτά   |       English version  IN ENGLISH A
meteo.gr Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

NASA: Νέα εποχή παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα από το διάστημα

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, ξεκίνησε μια νέα εποχή στα πλαίσια μιας διεθνούς προσπάθειας βελτίωσης της επιστήμης της ποιότητας του αέρα και των σχετικών προβλέψεων σε όλο τον κόσμο, για τη μείωση των συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Το πρώτο από τα τρία όργανα σε έναν πρωτοποριακό νέο διαστημικό “αστερισμό” δορυφόρων εκτοξεύτηκε από τη Γαλλική Γουιάνα και τέθηκε σε τροχιά, διενεργόντας ωριαίες μετρήσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρκετών ατμοσφαιρικών ρύπων.

Το όργανο GEMS (Geostationary Environment Monitoring Spectrometer) της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε λειτουργία στον δορυφόρο GEO-KOMPSAT-2B του κορεατικού Ερευνητικού Ινστιτούτου. Σε γεωστατική τροχιά, το GEMS θα διεξάγει μετρήσεις για ολόκληρη την Ασία. Το όργανο TEMPO (Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution) της NASA στον δορυφόρο Intelsat 40e, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2022, θα πραγματοποιεί μετρήσεις για τη Βόρεια Αμερική. Τον “αστερισμό” των δορυφόρων ολοκληρώνει, ο δορυφόρος Sentinel-4 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος αναμένεται να εκτοξευθεί το 2023, και θα πραγματοποιεί μετρήσεις για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Δείτε το βίντεο πατώντας εδώ.

Μόλις ολοκληρωθεί, αυτός ο «εικονικός αστερισμός» δορυφόρων για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, θα μπορεί να μετρήσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους - συμπεριλαμβανομένων του όζοντος, του διοξειδίου του αζώτου, της φορμαλδεΰδης και των μικροσκοπικών ατμοσφαιρικών σωματιδίων που ονομάζονται αερολύματα (αεροζόλ) - σε άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια και συχνότητα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα και το περιβάλλον. Τα προϊόντα των δεδομένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο από τον αστερισμό, θα βελτιώσουν σημαντικά τις προβλέψεις ποιότητας του αέρα γύρω από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενημέρωση των αποφάσεων των πολιτικών για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Τα τρέχοντα δορυφορικά όργανα που παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα - όπως το Όργανο Παρακολούθησης Όζοντος - OMI (Ozone Monitoring Instrument) της NASA στον δορυφόρο Aura και το όργανο TROPOMI (TROPOspheric Instrument) του ESA στον δορυφόρο Sentinel-5 (Sentinel-5P) - περιστρέφονται γύρω από τη Γη σε πολική τροχιά, επιτρέποντάς τη διενέργεια μετρήσεων μία φορά την ημέρα για οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Πηγή: NASA
Περισσότερα: https://www.nasa.gov/feature/langley/air-quality-satellite-constellation-begins-taking-shape/ 




 Επιστημονικό Αρχείο
Αγ. Σαράντα ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Κωνσταντινούπολη ΚΑΘΑΡΟΣ 16°C
Αλικαρνασσός-Bodrum ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 18°C
Πρίλεπ ΚΑΘΑΡΟΣ 6°C
Γευγελή ΚΑΘΑΡΟΣ 13°C
Πατήστε εδώ για περισσότερες πόλεις
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ
ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 5°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 5°C
ΠΡΑΜΑΝΤΑ 5°C
ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ 5°C
ΑΜΥΝΤΑΙΟ 6°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 21°C
ΛΙΝΔΟΣ 19°C
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 18°C
ΧΙΟΣ 18°C
ΣΑΜΟΣ 18°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΔΕΙΚΤΗΣ UV
ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH 1.3
ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ 1.5
ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ 1.4
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 1.5
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 1.2
Πατήστε εδώ για να δέιτε όλες τις περιοχές
Όσλο ΚΑΘΑΡΟΣ 0°C
Αιάκειο/Κορσική ΚΑΘΑΡΟΣ 8°C
Αμστερνταμ ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 6°C
Βαρκελώνη ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ 12°C
Βαρσοβία ΚΑΘΑΡΟΣ 1°C
Βελιγράδι ΚΑΘΑΡΟΣ 6°C
Βιέννη ΚΑΘΑΡΟΣ 1°C
Βουδαπέστη ΚΑΘΑΡΟΣ 1°C
Βουκουρέστι ΚΑΘΑΡΟΣ 9°C
Βρυξέλλες ΒΡΟΧΗ 7°C
Πατήστε εδώ για περισσότερα
Alice Springs Australia 20°C
Boston United States 6°C
Budapest Hungary 1°C
Mahe Seychelles 27°C
Melbourne Australia 15°C
Moscow Russia 12°C
Nassau Bahamas 22°C
Porto Alegre Brazil 19°C
Tamanrasset Algeria 17°C
Vladivostok Russia 20°C
Πατήστε εδώ για να δείτε τον παγκόσμιο μετεωρολογικό χάρτη
2002: Ισχυρές καταιγίδες στην Πελοπόννησο.
 
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων: Πέμπτη, 25/04 20:25