Σύνταξη άρθρου: Χ. Γιαννακλής, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α - Πεντέλη, Τρίτη 31 Μαρτίου 2026, 18:00
Ιδιαίτερα ενισχυμένοι αναμένονται οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις, κατά τόπους θυελλώδεις, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να εντοπίζονται κυρίως στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στο Ανατολικό και Νότιοανατολικό Αιγαίο.
Στον χάρτη του Σχήματος 1, παρουσιάζεται το πεδίο των ριπών του ανέμου την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Διακρίνεται η έντονη ζώνη ισχυρών ανέμων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τις ριπές σε αυτές τις περιοχές να φτάνουν τα 90 km/h, ενώ τοπικά αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 100 km/h.
Σχήμα 1: Χάρτης πρόγνωσης ριπών του ανέμου για την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 και 15:00 ώρα Ελλάδας.
Παράλληλα, αναμένεται και σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας, καθώς οι νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι μεταφέρουν αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το επεισόδιο θα γίνει αντιληπτό από τις πρωινές ώρες κυρίως στη νότια και κεντρική χώρα και θα ενταθεί τις μεσημβρινές ώρες επηρεάζοντας σημαντικά την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, το Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο, και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Στο χάρτη του Σχήματος 2, διακρίνονται οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης κοντά στην επιφάνεια του εδάφους την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 στις 21:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο DUST-ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Σχήμα 2: Χάρτης πρόγνωσης μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης για την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026 και 18:00 ώρα Ελλάδας.
| Κορυτσά | ΒΡΟΧΗ | 4°C |
| Δυρράχιο | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 9°C |
| Ελμπασάν | ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ | 10°C |
| Αυλώνας | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ | 10°C |
| Αϊβαλί | ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 11°C |
|
|
|
μετεωρολογικοί
σταθμοί |
χάρτες κεραυνών
|
meteonow
|
|
κάμερες
|
ο καιρός στην Ευρώπη
|
ο καιρός
στον κόσμο |
|
ιστιοπλοϊκοί
χάρτες |
χάρτες
κύματος |
χάρτης
παραλιών |
|
χάρτες σκόνης
|
χάρτες
UV |
Ανεμολόγιο
|
| ΜΥΤΙΛΗΝΗ | 23:15 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΛΕΣΒΟΣ-ΘΕΡΜΗ | 23:10 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
| ΠΥΛΟΣ | 23:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ | 23:20 | ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ |
| ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ | 23:20 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
| ΠΡΕΒΕΖΑ | 23:20 | ΨΙΧΑΛΕΣ |
| ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ | 23:20 | ΒΡΟΧΗ |
| ΠΑΛ. ΣΚΥΛΙΤΣΙ ΗΜΑΘΙΑΣ | 23:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ | 23:20 | ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ |
| ΝΑΟΥΣΑ | 23:20 | ΒΡΟΧΗ |
| ΑN. ΣΤΕΡΕΑ-ATTIKH | 0.5 |
| ΑΝΑΤ. ΚΡΗΤΗ | 0.9 |
| ΑΝΑΤ. ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 0.9 |
| ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 1.1 |
| ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ | 0.5 |
| Όσλο | ΚΑΘΑΡΟΣ | 5°C |
| Αιάκειο/Κορσική | ΚΑΘΑΡΟΣ | 10°C |
| Αμστερνταμ | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 7°C |
| Βαρκελώνη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 13°C |
| Βαρσοβία | ΚΑΘΑΡΟΣ | 8°C |
| Βελιγράδι | ΨΙΧΑΛΕΣ | 6°C |
| Βιέννη | ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ | 7°C |
| Βουδαπέστη | ΒΡΟΧΗ | 6°C |
| Βουκουρέστι | ΚΑΘΑΡΟΣ | 10°C |
| Βρυξέλλες | ΚΑΘΑΡΟΣ | 7°C |
| Alice Springs | Australia | 14°C |
| Budapest | Hungary | 6°C |
| Fairbanks | United States | -11°C |
| Hobart | Australia | 13°C |
| Lima | Peru | 23°C |
| Melbourne | Australia | 19°C |
| Mexico City | Mexico | 13°C |
| Moscow | Russia | 10°C |
| Tamanrasset | Algeria | 8°C |
| Vladivostok | Russia | -5°C |
| 2002: Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. |